Bulut Sunucu 101: Avantajları ve Dezavantajları

Merhabalar yeniden, biraz ara verdik. Kaliteli içerik üretmek için biraz zaman gerekiyor haliyle. Sizlere her zaman doğru ve kanıtlara dayalı bilgi vermek istiyoruz ve inanın bunun için çok çalışıyoruz. Bugün birlikte Bulut Sunucu 101 konumuzda sizlere: Bulut Sunucu nedir? Ne değildir? Neye yarar? Hangi alanlarda kullanılır ve ne gibi işlemler yapılabilir bunlardan bahsedeceğiz. Aynı zamanda avantaj ve dezavantajlarından da bahsedeceğimizden sizler için mini bir başlangıç rehberi gibi de düşünebilirsiniz.

Bulut Sunucu
Bulut Sunucu

Bulut Sunucu Nedir?

İngilizce Cloud Server kelimelerinden Türkçeleştirdiğimiz Bulut Sunucu en temel anlamıyla, donanım, network gibi işleri ile hiç ilgilenmediğiniz, bu gibi sorunlarla muhattap dahi olmadığınız bir çeşit sanal sunuculardır diyebiliriz. VPS veya VDS’den hatta konteyner sisteminden ne farkı var diyebilirsiniz, temel anlamda aslında pek farkı yok. Biraz detaya indiğimizde başlıca farklar arasında coğrafi bağımsız olmasını ele alabiliriz. Örneğin İstanbul’da çalışan bulut sunucunuz olası bir felaket anında İzmir üzerinden devam edebilir.

Bu teknolojilerin gelişiminde sanallaştırma sistemlerinin gelişmesi ve işletim sistemlerinin orkestrasyon yeteneklerinin artması başlıca etkendir.

2000’li yılların ilk günlerinde veri merkezi hizmetleri ülkemizde son derece yeniydi. Bu zamanlarda sanallaştırma sistemleri henüz olmadığı için tüm işlemler için ayrı ayrı donanımlara sahip sunucular kullanılırdı. En temel sorunlardan biri güncellemeler sonrası sistemlerin çalışmaması durumu ve günümüzdeki gibi sanallaştırma teknolojileri sayesinde imaj yedek alınamadığı için  herşeyin yeniden kurulmasına kadar giden süreçler mevcuttu.

Sanallaştırma teknolojileri ile hayatımıza bir takım kolaylıklar geldi. Bunların en başında yedekleme sistemlerinin otomasyonu ve imaj yedekleme sayesinde rahatlığıdır. Olası bir problem halinde en son yedeğe dönmek ve oradan devam edebilmek tarifi mümkün olmayan bir güzelliktir.

Diğer bir konu da tek sunucu üzerinde birden fazla sanal sunucu oluşturarak donanımı paylaştırmak suretiyle hem maliyetleri düşürmek hem de yönetimsel anlamda kolaylık sağlamak adına faydaları mevcuttur.

Aynı zamanda; Google Drive, One Drive ve türevi uygulamalar da Bulut Bilişim tabanında çalışmaktadır. Bulut Bilişim ise Bulut Sunucu temelini oluşturan ana yapıya verilen doğru isim olacaktır.

Bulut Bilişim açıklamaları ve tüm detayları hakkında Vikipedi üzerinden yayınlanan şu linke bakabilirsiniz: Bulut Bilişim Dökümanı

Bulut Sunucu Nedir
Bulut Sunucu Nedir

Bulut Sunucu ne işe yarar?

Bulut sunucular, ilk etapta son kullanıcı tarafından tercih edilmiyor gibi görünse de, veri merkezi hizmetleri sunan firmalar tarafından en çok satışı yapılan ürünler arasındadır. Bu sunucuları kullanan kullanıcılar çoğunlukla paylaşımlı hizmetleri kullanmak istemeyen ve kod, yazılım, içerik ve panellerinin kimse tarafından kontrol edilmemesini tercihini sağlayan kullanıcılar tarafından da popüler bir şekilde tercih ediliyor.

Bulut Sunucu; Sadece sizin tarafınızdan belirlenmiş donanımı kullanmanız sonucu hizmetini aldığınız bir ürün oluyor.

Bu hizmeti kullanan kullanıcılara neden tercih ettiklerini ilettik ve kendilerinden çoğunlukla şu yanıtları aldık: Kullanımı kolay, esnek, erişilebilir ve destek paketleri ile yönetimi çok rahat oluyor. Linux ya da Windows işletim sistemlerinden bilgileri olduğu paketleri alan kullanıcılar, yönetim tarafında ise %30 oranında kendi yönetimlerini gerçekleştiriyorlar. Bu hususta kendi web sitelerini ve uygulamalarını koşturduklarını da söylediklerini iletmemiz gerek.

Kimler Bulut Sunucu Kullanmalı?

Bu hizmeti kullanması gereken kullanıcılar çoğunlukla en az bir işletim sistemi üzerinde yani Linux ya da Windows olmak üzere komut çalıştırma, aplikasyon yükleme ve derleme yetilerine sahip olması gerekir. Eğer ki bu özellikleri taşımıyor iseniz destek paketleri ile donatılmış otopilot tarzında hizmetlerden faydalanmanız gerekir. Bunun için de Dal.net.TR olarak da hizmetini verdiğimiz Bulut Sunucu Hizmetlerimize bakmanızı öneririz.

Hizmetimi kendim yöneteceğim ve kendim işlemlerime devam edeceğim desteğe ihtiyacım yok diyorsanız en az orta seviye bir kullanıcı olmanız neredeyse şart. Tabii bunu zor, yapamazsınız anlamında söylemiyoruz. Kaynaklar artık oldukça fazla ki 5 yaşında bir çocuğun bile video ve kaynak okuyarak işlem yapabileceğini bildirmemizde fayda var.

Bu özelliklere sahip tüm kullanıcıların bir Cloud Sunucu alarak kendi işlemlerini yapabileceğini ise keyifle söyleyebiliriz.

Mevcut cloud ortamımızda başlıca barınan sistemler;

  • Mail Sunucuları ( Zimbra, Postfix, Qmail, Exchange, Icewarp vb.)
  • Web Sunucuları ( IIS, Apache, Nginx, Litespeed vb.)
  • Muhasebe Yazılımları ( Logo, Mikro vb.)
  • ERP ve CRM Yazılımları (Canias, Workcube, Nebim, Sentez, TMS, LMS, WMS vb.)
  • Active Directoryler
  • Yapay Zeka Sistemleri
  • WordPress vb CMS Sistemleri,
  • Gazete ve TV Siteleri
  • Yüksek Hit alan Siteler
  • Ip Telefon/Santral Hizmeti Veren Sistemler vd.

Bu sistemlerin cloud sistemine taşınmasının bir çok avantajı vardır, mesela son günlerde özellikle şirket içi barındırılan sunucularda hacklenme, ransomware gibi olaylar çok gündemdedir. Bulut sunucular yedekleme sistemleri sayesinde sizleri bunlardan korur.

Siz de bu sistemlere sahipseniz bulut sunucu sistemlerine geçmenizi öneririz.

Kimler Bulut Sunucu Kullanmalı
Kimler Bulut Sunucu Kullanmalı

Kimler Bulut Sunucu Kullanmamalı?

Herhangi bir işletim sistemi üzerinde aplikasyon koşturmamış ya da terminal üzerinde kurulum yapmamış kullanıcılar için bu hizmeti önermiyoruz. Eğer ki yine de bu hizmetten faydalanmak ve kendi sunucunuzu koşturmak isterseniz destek paketleri bulunan veri merkezleri üzerinden hizmet alımına gidebilirsiniz. Bu koşulda yönetimi veri merkezinden alacağınız için herhangi bir destek sorunu yaşama ihtimaliniz neredeyse 0 konumlarında.

Bu sebeple alacağınız hizmetten en üst düzeyde verim alacak, eğer ki hizmet verdiğiniz müşterileriniz ya da web siteleriniz var ise herhangi bir açıklama yapmak ya da ya işte şöyleyken böyle oldu ya da böyleyken şöyle oldu gibi cevaplar vermek zorunda kalmayacaksınız 🙂

Desteklenen Bulut Sunucu İşletim Sistemleri

Bilinen tüm standart sunucu mimarisindeki işletim sistemlerini seçebilirsiniz, başlıca aklımıza gelenler;

  • Ubuntu, Debian
  • Redhat, Centos, Fedora
  • Windows Server Serisi
  • FreeBSD, OpenBSD
  • Suse vd.

Bulut Sunucunun Avantajları Neler?

Bu sistemlerde neler avantajlıdır?

  • Herhangi bir donanım arızası oluşması durumunda hiçbir aksama olmadan yayın yapmaya devam etmektedir.
  • Elektrik veya Hat kesintisi ya da kopması durumunda sunucunuz aktif olmaya ve erişilmeye devam eder.
  • Yüksek RAM ve İşlemci gerektiren uygulamaları sorunsuzca çalıştırabilirsiniz.
  • Esnek yapısı sayesinde her zaman genişletilebilir ya da daraltılabilir.
  • İşletim sistemi kurulumu ve yedekten geri dönme yalnızca saniyeler alır (veri boyutuna göre süreler değişiklik gösterebilmektedir.)

Dezavantajları Nelerdir?

Bu sistemlerde ne gibi dezavantajlar bulunur?

  • Donanıma sizler değil veri merkezleri müdahale eder.
  • Dilediğiniz zaman donanımımı görmek istiyorum gibi bir talepte bulunamazsınız.
  • Fiziksel olarak taşıyamaz ya da veri merkezi değiştiremezsiniz. Yalnızca Dedike yani Fiziksel sunucu hizmetlerinde bu işlemi yapabilirsiniz. (kendi barındırmanız ya da Co-Location hizmetiniz var ise.)

Ne Gibi Uygulamalar Kurabilirim?

Bu soruyu bu hizmeti almak isteyen neredeyse çoğu kullanıcıdan duymaktayız. Bu soruya verilebilecek en net ve güzel cevap ise İşletim Sistemleri tarafından Crash ya da Blue Screen vermeyen tüm uygulamaları sorunsuzca kurabilir ve sorunsuzca koşturabilirsiniz. Koşturmak kelimesini çok kullandığımızın farkındayız fakat terim olarak Run ve Running’den geldiği için koşturmak ya da koşmak terimlerini bu sebeple kullanıyoruz.

Kullanıcılar çoğunlukla kontrol panelleri, muhasebe yazılımları, Drive ve türevi yönetilebilen bulut bilişim uygulamaları ve türevlerini sunucularında tutmaktalar.

Neden Bulut Sunucu Tercih Etmeliyim?

Günümüzde herkesin en çok önem verdiği şeyler arasında ilk başta maliyet ardından zaman ve onun ardından ise süreklilik gelir. Süreklilik ve zaman kaybı yaşamak istemeyen kullanıcıların hepsi bu hizmeti tercih etmelidir. Akabinde maliyet de işin içine gireceğinden Fiziksel sunucu almak yerine Bulut sunucu tercihi yerinde olacaktır.

Cloud sunucular maliyet yönünden ucuz olduğundan istediğiniz gibi yükseltme ve düşürtme işlemi yapabileceğinizden bütçenize göre çözüm sağlanabilir. Aynı zamanda yükseltme ve düşürme işlemleri anında gerçekleştiğinden zamandan oldukça tasarruf edersiniz. Günümüzde bir fiziksel sunucunun donanım yükseltmesi yapılması işlemi için öncelikle veri merkezinde yedek donanım ya da uygun donanımın olması ya da bu donanımın sizin almanız gerekiyor. Yükseltme işleminde ise sunucunuzun ilk önce tamamiyle kapatılması, güçten çıkması açılma ve yükseltme işleminin yapılması ve tekrar bağlanması gerekir ve bu işlem ortalama 30 dakika sürmektedir. Web sitenizin 30 dakika yayından düşmesi günümüz koşulunda kullanıcılarınızın kaybolması anlamına da gelmektedir.

Kullanıcılarınızı kaybetmeden, hız – güç ya da herhangi bir kopukluk olmadan anında olan işlemler varken Fiziksel bir sunucu tercihi haliyle yerinde olmaz.

Bu sebeple bu hizmeti tercih etmelisiniz.

Bulut Sunucu Kurulumu
Bulut Sunucu Kurulumu

Bulut Sunucu Kurulumu Ne Kadar Sürüyor?

Kurulum süreleri yalnızca saniyeler sürmekte. Seçilen işletim sistemi imajı ve yan aplikasyonlar ile birlikte tam olarak sunucunuza erişimi siparişinizin hemen ardından saniyeler içerisinde yapabiliyorsunuz. Sunucu bilgileriniz kontrol paneli üzerinden ve Email olarak tarafınıza anında bildirim olarak iletiliyor ve dilerseniz gelen bilgileri direkt olarak değiştirebiliyorsunuz.

Hangi Özelliklerde Cloud Sunucu Seçmeliyim?

Bu soruyla oldukça sık karşılaşıyoruz. Sebebi ise deneyimi olmayan kullanıcıların kullanacakları sunucu üzerinde koşturacakları uygulamaların ne kadar tüketim yapıp, yapmayacağını ise bilmemelerinden kaynaklı oluyor. Eğer ki bu hizmeti almak isterseniz; Öncelikle çalışacak uygulamalar, aplikasyonlar ya da scriptlerin ne kadar tüketim yaptığını bilmeniz gerekiyor.

Kısaca açıklanabilir bir örnek vermek isteriz;

CentOS İşletim Sistemi üzerinde Plesk Kontrol paneli ve 1 adet WordPress Hosting çalıştırdığınızı düşünelim. Bu koşullarda kullanmak isteyeceğiniz sunucunun minimum özellikleri şöyle olacaktır:

  • 1 GB RAM ve en az 1500MB Takas (Swap) Alanı
  • 10 GB Harddisk (Sitenizin boyutuna göre değişiklik gösterebilir maalesef net değildir.)
  • 1 Core (çekirdek) İşlemci (CPU) 1 GHz ve üzeri

Özelliklerinde bulunan bir sunucu almanız gerekecektir. Dilerseniz direkt olarak sepetinize uygun hizmeti ekleyerek satın alım gerçekleştirebilirsiniz: Bulut 02 Sunucusunu Satın Al

Gereksinimleriniz ya da Özel projeleriniz de var ise bizlere bu içerikten ulaşabilir ya da 7/24 aktif olan çağrı merkezimizi arayabilir ya da bizlere direkt olarak Email gönderebilirsiniz. Tüm destek ve yanıtlama sistemlerimiz 7/24 aktif ve erişilebilir konumdadır.

Bu yazımızda sizlere tam olarak Bulut yani Cloud sunucularının genel yapısından, avantajlarından ve dezavantajlarından bahsettik. Bir sonraki yararlı içeriğimizde görüşmek dileğiyle, Sağlıklı günler dileriz…

6 Shares:
Bu makalelerimizi incelediniz mi?