MongoDB Teknolojisi ve Karşılaştırmaları

MongoDB Nedir?

MongoDB, belge odaklı bir veritabanı modeli kullanan açık kaynaklı bir veritabanı yönetim sistemidir (DBMS). MongoDB, C++ ile yazılmıştır. MongoDB, çeşitli veri biçimlerini destekler. MongoDB, verileri kendi ikili depolama nesnelerini kullanarak düz dosyalarda depolar. Bu, veri depolamanın çok kompakt ve verimli olduğu, yüksek veri hacimleri için mükemmel olduğu anlamına gelir. MongoDB, verileri JSON benzeri belgelerde depolar ve bu da veritabanını çok esnek ve ölçeklenebilir hale getirir.

Her MongoDB veritabanı koleksiyonlar içerir ve bunlar da dokümanları içerir. Her belge farklı olabilir ve değişen sayıda alana bağlıdır. Her belgenin modeli, boyut ve içerik olarak birbirinden farklı olacaktır. Veri modeli özellikleri, hiyerarşik bir ilişki içinde yapılandırılmış dizileri ve karmaşık yapıları depolamanıza olanak tanır.

 MongoDB Resmi Sitesi: MongoDB Official

MongoDBnin Ozellikleri Nelerdir MongoDB Teknolojisi ve Karşılaştırmaları

MongoDB’nin Özellikleri Nelerdir?

  • MongoDB Şemasızdır: MongoDB, geleneksel veritabanı tablolarından daha esnek olan şemasız bir veritabanıdır. C++ dilinde yazılmıştır. Aynı koleksiyondaki başka bir belgeden farklı birçok alana, içeriğe ve boyuta sahip bir şema yoktur.
  • Yüksek Performans: MongoDB, yüksek performansa sahip açık kaynaklı bir veritabanıdır. MongoDB, yüksek kullanılabilirlik ve ölçeklenebilirlik veritabanıdır. İndeksleme ve replikasyon gibi özellikler sayesinde daha hızlı sorgu yanıtını destekler.
  • MongoDB İndeksleme: İndeksleme, arama sorgularının performanslarını iyileştirmek için çok önemlidir. MongoDB, sorgu performanslarını ve aramaları geliştirmek için veri kümesinin endekslenmesini kullanır. MongoDB indeksleme, daha hızlı arama sorgusu için performansı artırır. MongoDB’deki belge, birincil ve ikincil dizinleri kullanarak dizin oluşturmak için kullanılabilir.
  • Dosya depolama: MongoDB, dosyaları depolamak için birden fazla makine üzerinde yük dengeleme ve veri çoğaltma özelliklerine sahip bir dosya sistemi olarak kullanılabilir.
  • Çoğaltma: Çoğaltmanın özelliği, verileri birden çok düğüme dağıtmaktır. Verileri çoğaltmak için birincil düğümlere ve ikincil düğümlere sahip olabilir. Verilerin kopyalanması, master-slave mimarisi kullanılarak yapılır. MongoDB, verileri birden çok makineye dağıtarak bir çoğaltma özelliği sağlar.
  • Parçalama: Bu süreç, MongoDB otomatik süreç yük dengeleme parçalama nedeniyle verileri parça adı verilen birden çok fiziksel bölüme dağıtır. Çok daha büyük veri kümeleri üzerinde çalışmamız gereken durumlarda parçalama kullanırız.

MongoDB bir NoSQL Midir?

Evet, MongoDB bir NoSQL Veritabanıdır. MongoDB, açık kaynaklı bir NoSQL veritabanıdır. MongoDB, belge tabanlı bir veritabanıdır. MongoDB, önde gelen NoSQL veritabanlarından biridir. NoSQL veritabanı, ilişkisel olmayan bir veritabanı türüdür ve yapılandırılmış, yarı yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verileri işleyebilir.

NoSQL için hazırladığımız içeriğimizi incelemek ve daha fazla bilgiye sahip olmak için;

NoSQL Teknolojisi Nedir? NoSQL Detaylar

NoSQL Özellikleri Nelerdir?

  • Çoklu Model: NoSQL veritabanlarının bu özelliği, veri işleme söz konusu olduğunda onları son derece esnek hale getirir.
  • Kolayca Ölçeklenebilir: NoSQL veritabanlarının bu özelliği, bulut uygulamalarının büyük hacimlerine ve karmaşıklığına uyum sağlamak için kolay ölçeklenir. Bu ölçeklenebilirlik, sürekli kullanılabilirlik ve çok yüksek okuma/yazma hızları sağlayarak performansı da artırır.
  • Esnek: NoSQL veritabanlarının bu özelliği, tüm veri çeşitlerini işlemenize olanak tanır. Yapılandırılmış, yarı yapılandırılmış ve yapılandırılmamış verileri işleyebilir. Birçok işlemcide çalışır—NoSQL sistemleri, veritabanınızı birden çok işlemcide depolamanıza ve yüksek hızlı performansı korumanıza olanak tanır.
  • Daha Az Kesinti Süresi: NoSQL’in esnek yapısı, iş yükünün herhangi bir sayıda sunucuya otomatik olarak yayılmasını sağlar.

MongoDB ve NoSQL arasındaki Farklılıklar Nelerdir?

  1. Bir MongoDB “veritabanı” en üst düzey kapsayıcıdır, bir veya daha fazla koleksiyondan oluşurken NoSQL veri depoları, verileri depolamak için en üst düzey ad alanı veya kapsayıcı sağlar.
  2. MongoDB, bir belgenin BSON formatı olarak depolandığı belge deposu veri modelini temel alır. BSON formatı, ikili bir JSON formatıdır. NoSQL, kurumsal bir uygulamada yüksek performans ve ölçeklenebilirlik ile büyük veri kümelerinin veri modellemesini ve veri yönetimini sağlayan açık kaynaklı bir belge veritabanıdır.
  3. MongoDB, NoSQL veritabanları veri depolama ve işlemede daha esnekken, herhangi bir alanı veya sorgu aralığını veya normal ifadeyi aramak için gelişmiş özellikleri destekler.
  4. MongoDB, yatay olarak ölçeklendirmek için parçalama özelliklerini kullanır. Aynı zamanda NoSQL sistemleri, verilerinizi bir klasöre sürükleyip bırakmanıza ve ardından varlık-ilişkisel bir model oluşturmadan sorgulamanıza izin verir.

MongoDB Avantajlari ve Dezavantajlari MongoDB Teknolojisi ve Karşılaştırmaları

MongoDB Dezavantajları

MongoDB’nin çok fazla avantajı olmasına rağmen bazı sınırlamaları vardır ve bunlar ise dezavantaj olarak değerlendirilmektedir. Bu Dezavantajlar;

  1. Desteklenmeyen Katılımlar

MongoDB, ilişkisel bir veritabanı gibi birleştirmeleri desteklemez. Yine de, elle kodlayarak ekleyerek birleştirme işlevi kullanılabilir. Ancak yürütmeyi yavaşlatabilir ve performansı etkileyebilir.

  1. Yüksek Bellek Kullanımı

MongoDB, her değer çifti için anahtar adlarını saklar. Ayrıca, birleştirmelerin hiçbir işlevi olmadığından veri fazlalığı vardır. Bu, gereksiz bellek kullanımının artmasına neden olur.

  1. Sınırlı Veri Boyutu

16MB’tan fazla olmayan belge boyutunuz olabilir.

  1. Sınırlı Yerleştirme

100’den fazla düzeyde belgeleri iç içe yerleştiremezsiniz.

Bu tamamen MongoDB Eğitiminin Avantajları ile ilgiliydi. Umarım açıklamamızı beğenirsiniz.

MongoDB Avantajları

MongoDB’nin sağladığı avantajlar ve bu avantajların kapsamlı açıklamalarını derledik. Bunlar sırasıyla;

  • Esnek Veritabanı
  • MongoDB’nin şemasız bir veritabanı olduğunu biliyoruz. Bu, ayrı bir belgede her tür veriye sahip olabileceğimiz anlamına gelir. Bu şey bize esneklik ve farklı türlerdeki verileri saklama özgürlüğü veriyor.
  • Parçalama
  • Büyük bir veriyi uygulamaya bağlı birkaç sunucuya dağıtarak depolayabiliriz. Bir sunucu bu kadar büyük bir veriyi işleyemiyorsa, herhangi bir arıza durumu olmayacaktır. Burada kullanabileceğimiz terim “otomatik parçalama” dır.
  • Yüksek hız
  • MongoDB, belge odaklı bir veritabanıdır. İndeksleme yaparak dokümanlara ulaşmak kolaydır. Bu nedenle, hızlı sorgu yanıtı sağlar. MongoDB’nin hızı, ilişkisel veritabanından 100 kat daha hızlıdır.
  • Yüksek kullanılabilirlik
  • MongoDB, çoğaltma ve gridFS gibi özelliklere sahiptir. Bu özellikler, MongoDB’de veri kullanılabilirliğini artırmaya yardımcı olur. Bu nedenle performansı çok yüksektir.
  • Ölçeklenebilirlik
  • MongoDB’nin büyük bir avantajı, yatay olarak ölçeklenebilir bir veritabanı olmasıdır. Büyük bir veriyi işlemeniz gerektiğinde, onu birkaç makineye dağıtabilirsiniz.
  • Ad-hoc Sorgu Desteği
  • MongoDB, ad hoc sorgular için çok gelişmiş bir özelliğe sahiptir. Bu nedenle, gelecekte gelecek sorgular için endişelenmemize gerek yok.
  • Kolay Ortam Kurulumu
  • MongoDB’yi ve ardından RDBMS’yi kurmak daha kolaydır. Ayrıca sorgular için JavaScript istemcisi sağlar.
  • Tam Teknik Destek
  • MongoDB, müşterilerine profesyonel destek sağlar. Herhangi bir sorun olması durumunda doğrudan bir MongoDB istemci destek sistemine ulaşabilirsiniz.

Merak ettiklerinizi bu içeriğimiz üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz. MongoDB tarafında çözüm ortağı arıyor iseniz, DALNET bu konuda doğru adres!

Önerilen İçerikler;

NoSQL Nedir?

Plesk CentOS 7 mySQL – MariaDB Güncelleme

Linux DNS Recursion Özelliği Nasıl Kapatılır?

0 Shares:
Bu makalelerimizi incelediniz mi?
Video Hosting
Devamını okuyun.

6 Adımda Video Hosting

Video Hosting Hakkında Herşey Video Nedir? Öncelikle video kelimesinin anlamına TDK sözlüklerinden bakarak konuya giriş yapmanın doğru olacağına…