No Space Left On Device Hatası ve Çözümü

No Space Left On Device

Kernel güncellemesi sırasında veya rutin paket güncellemeleri sırasında No Space Left On Device hatası alıyor olabilirsiniz. Hatanın sebebi aslında /boot dizinininde yeni kernel için gereken alanın kalmamasıdır. No Space Left On Device hatası ile karşılaşıldığında yapılması gereken ilgili partitionda (yani /boot partitionı) yer açmaktır.

No Space Left On Device Hatasının Çözümü

No Space Left On Device hatası ile karşılaşıldığında öncelikle mevcut partition durumuna bakmakta fayda vardır.

df -h çıktısı
Bknz: df -h çıktısı

Görülebileceği üzere /boot partition ayrı bir partition olarak yaratılmış ve %84’üne tekabül eden 186 megabyte’lık kısmı kullanılıyor. Geriye kalan %16’sına tekabül eden 38 Mbyte’lık alan ise ihtiyaç duyduğumuz 130 Mb’ın çok altında. Dolayısıyla linux kernel güncellemesi sırasında muhtemelen No Space Left On Device hatası ile karşılacağız veya karşılaştık.

Şimdi yapabileceğimiz işler aslında çok basit, öncelikle hangi kernel ile çalıştığımıza emin olalım;

uname -a
Linux akrep1.dal.net.tr 5.4.0-31-generic #35-Ubuntu SMP Thu May 7 20:20:34 UTC 2020 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux


Bu komut ile mevcut çalışan kernelımızı gördük, daha sonra /boot dizini altında hangi kernelların olduğuna bakalım;

ls -la /boot/

Şuna benzer bir çıktı alacaksınız;

config-4.15.0-101-generic initrd.img-4.15.0-101-generic memtest86+.elf System.map-5.4.0-31-generic
config-4.15.0-99-generic initrd.img-5.4.0-31-generic memtest86+_multiboot.bin vmlinuz-4.15.0-101-generic
config-5.4.0-31-generic lost+found System.map-4.15.0-101-generic vmlinuz-4.15.0-99-generic
grub memtest86+.bin System.map-4.15.0-99-generic vmlinuz-5.4.0-31-generic

Bizim kullandığımız kernelın 5 versiyon olduğunu bir önceki komutumuzla görmüştük, öyleyse geri kalanları silebiliriz. Kernel silmek için şu komutu kullanabiliriz;

apt purge linux-image-4.15.0-99-generic

Böylelikle ilgili kernel silinmiş olacaktır ve akabinde /boot dizininde bir miktar daha yer açıldığını görebilirsiniz. dalnet olarak bizim önerimiz çalışan kernel ve bir önceki çalışan kernel dışında bütün kernelları silebilirsiniz. Bu bahsi geçen iki kernel herhangi bir problemde hayati önem taşıyabilirler. apt purge komutu ile ihtiyaç duyulmayan kernelları temizledikten sonra temizlenen kernellara ait dosyaları da ilgili partition dizininden silebilirsiniz.

Gereksiz kernelları kaldırdıktan sonra

df -h

komutu ile partition boyutunu kontrol edebilirsiniz. Kernel güncellemesi için ihtiyaç duyduğunuz yeterli alanın açıldığına emin olduktan sonra güncelleme işlemine kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

Sonuç

No Space Left On Device hatası ile karşılaşma ve hatanın çözümü için atılması gereken adımlar ve uygulanması gereken komutlar ile ilgili detaylı biz yazıyı sizlerle paylaştık. Hatanın özünde /boot partition’ın yeterli boş alana sahip olmaması ve bu sebeple kernel güncellemesi yapılamaması yatmaktaydı.

dalnettr olarak siz değerli okurlarımıza her daim en güncel en problem giderici ve en basit teknik dokümanları yazmak ve paylaşmak için çabalıyoruz. Lütfen sosyal medya adreslerimizden bizi takip ediniz, yazılarımızı beğenerek ve paylaşarak işimizi daha motive şekilde yapmamıza yardımcı olduğunuz için teşekkür ederiz.

Bu konuda bahsedildiği gibi teknik problemlerle uğraşmamak için hemen dalnet’in Yönetilen Sunucular hizmetini inceleyebilirsiniz.

 

1 Shares:
Bu makalelerimizi incelediniz mi?