CDN Ne İşe Yarıyor? Gerekli Midir?

Merhabalar,

DALNET olarak katkıda bulunan ve bilgi veren içeriklerin siz kullanıcılar ve meraklılar için çok etkili olacağını ve bu seriyi devam ettirmeyi planlıyoruz. Bugün sizlerle CDN hakkında konuşacak ve CDN’in kapsamlı konularına değineceğiz.

Unutmadan hatırlatmak isteriz. Google Haziran’da devreye sokacağı yeni güncellemesi ile birlikte Core Web Vitals tarafına tam ağırlığın verilmesi gerektiğini iste bizlere açıkça bildirdi.

Yaklaşan güncellemenin sayfa yüklemesi, etkileşim ve görsel kararlılığa odaklanması göz önüne alındığında, site sahiplerinin site performanslarını denetlemeleri için hala çok uygun bir zaman.

Belki de bunun önemli bir yönünün sitenin web barındırma ve içerik dağıtım ağı (CDN) kurulumunun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini duymuşsunuzdur.

Bu yazıda, bir CDN’nin ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve CDN’lerin SEO için neden önemli olduğundan açıkça bahsedeceğiz.

cdn-nedir-cdn-nasıl-çalışır
cdn nedir, nasıl çalışır?

CDN Nedir? CDN Nasıl Çalışır?

CDN Nedir? CDN, İngilizce bir kısaltmadır. İngilizce terim olarak geçmekte ve (Content Delivery Network) İçerik Teslim Ağı olarak Türkçeleştirilmektedir.

CDN, web siteniz üzerinde barındırdığınız temel anlamda resim, imaj, pdf, JavaScript, CSS gibi dosyaları uzaktan çağırmanıza yarayan ve web siteniz üzerinde bulunan yükünü azaltarak kullanıcılara bulundukları en yakın teslim(dağıtım) noktasından verileri aktarmayı gerçekleştirir. Bu işlem sayesinde hem kullanıcı sitenize daha hızlı erişmiş olur hem de içerikleri çok yavaş yükleme ya da bileşenleri görüntüleyememe sıkıntılarını yaşamaz.

Genel olarak CDN, dağıtım noktaları veri merkezlerindedir ve birden fazla coğrafi noktada konumlanarak kullanıcıya en düşük ağ ve işlem gecikmesi ile ulaşım sağlamaktadır. En yakın nokta neresi ise oradan verilir mantığı bu doğrultuda gerçekleşmiş olacaktır.

Böylelikle kullanıcı ulaşmak istediği web sitesine CDN olmadan 20 saniye ve daha fazla bir yüklenme süresi bulunarak bile erişebiliyorken CDN sayesinde bu yüklenme oranı 1-5 saniye aralığına düşecektir.

Ayrıca CDN kullanan web sitelerinde yer alan yukarıda ilettiğimiz dosyalar herhangi bir kayıp doğrultusunda farklı bir coğrafi noktadan yedek olarak geri yüklenebilir ve bu işlem çok kısa sürede gerçekleşmiş olacaktır. Bu durumda hizmet sağlayıcının kullanıcılarına yaşanılan sorunu hiçbir şekilde yansıtmaması kullanıcı güvenini de olumlu yönde etkileyecektir.

CDN SEO için Neden Önemlidir?

Kullanıcı Deneyimi Metrikleri (User Experience Metrics)

SEO uzmanlarının ve işletme sahiplerinin yükleme hızını en önemli öncelik haline getirmelerinin tam zamanı.
Kullanıcı deneyimi ve SEO, doğuştan iç içe geçmiştir ve Google, arama sıralamalarını belirlemek için uzun süredir UX öğelerini dikkate almıştır.

Örneğin, 2015 Google Mobil Uyumluluk güncellemesi, mobil dostu olma özelliğini “açık veya kapalı” bir algoritma olarak sunarak SEO alanını dönüştürdü.

Temmuz 2018’de Google, açılış sayfası yükleme hızının, mobil aramalar da dahil olmak üzere bir arama sıralama faktörü olduğunu doğruladı.

Google’ın algoritma duyurusuna göre, Mayıs 2021 güncellemesi kullanıcı deneyimini daha da önemli hale getirecek.

Önceki birçok algoritma güncellemesi site sahiplerini şaşırttı ve SEO uzmanlarını değişiklikleri saptamak ve analiz etmek için büyük ölçekli araştırmalar yapmaya zorladı.

Ancak bu sefer Google, web sitesi sahiplerine tam olarak hangi ölçümleri izleyip iyileştirmeleri gerektiğini söylüyor.

Web.dev web sitesi, tüm Temel Web Vitalslerine genel bir bakış sağlar ve sitenizi test etmek için bir araç içerir.

Yükleme hızı ile ilgili olarak site, ideal LCP ve FID hızı ve CLS görsel kararlılığı için somut rakamlar sağlar. Optimum performans ölçümleri sırasıyla 2,5 saniyenin altında, 100 milisaniyenin altında ve 0,1’in altındadır.

İleri Analitik

Premium CDN sağlayıcıları, paketin bir parçası olarak analitik ve içgörü raporlarını da içerir.
CDN’ler, kitle analitiği, coğrafi ve sorgu tabanlı trafik verileri, hizmet verilerinin kalitesi, güvenlik olayı analitiği ve izleyici teşhisi gibi kritik bilgileri toplayabilir ve raporlayabilir.

CDN paketleri genellikle bu performans göstergelerinin izlenmesini kolay ve otomatik hale getiren özelleştirilebilir içgörü panoları sunar.

Site Güvenliği

Bir CDN kullanmak ayrıca siteleri hizmet reddi (DDoS) saldırılarına karşı korur. CDN’ler içeriği çok sayıda sunucuya dağıttığı için, DDoS saldırılarının orijinal sunucuyu etkilemesini engeller.
Ayrıca, ağ içindeki bir sunucu saldırıya uğrarsa veya başa çıkabileceğinden daha fazla trafik yaşarsa, istek başka bir sunucuya yeniden yönlendirilecektir.

Web sitesi güvenliği, kullanıcı deneyimini geliştirerek ve site veya markaya güven oluşturarak SEO’yu dolaylı olarak etkiler.

CDN Ne Durumlarda Gerekli Olur?

CDN Servisi öncelikli olarak çok fazla trafiği olan ve kullanıcılarına milisaniye statülerinde hizmet vermek isteyen firma, yapı ve oluşumlarda gerekli olur. Bu durumun oluşması ise web sitelerinin almış olduğu trafik ve yük durumlarına göre belirlenmektedir.

Bir web sitesi eğer ki çok fazla istek alıyor, trafik akışı gösteriyor ise CDN bu durumda gerekli olacaktır. Kullanıcıların web sitesi içerisine erişmesi ve web sitesini kullanabilmesi adına yavaşlığın önüne CDN servisi kullanarak geçilebilir.

DALNET olarak CDN hizmeti verdiğimiz bazı firmalar;

Ülkemizde CDN Servisi kullanan başlıca firmaları ise şöyle sıralayabiliriz;

  • Sahibinden
  • Hepsiburada
  • Trendyol

En bilinen örnekler arasındadır. İlgili web sitelerini kontrol ettiğinizde genellikle E-Ticaret ve Online satışı destekleyen yapılar olduğunu göreceksiniz.

Bu web sitelerinin çok fazla kullanıcıya anlık olarak sorunsuz hizmet vermesinin başında ise CDN Servisi kullanıyor olmaları ve bu servis ile web sitelerini optimize ediyor olmaları geliyor.

Dünyaca Bilinen CDN Firmaları Hangileridir?

Dünyaca bilinen ve tüm dünyaya hizmet eden Facebook, Twitter, İnstagram gibi sosyal medya yapılarının CDN sistemlerini kullandığını ve aktif olarak tüm servislerini bu yapıda çalıştırdıklarını biliyoruz. Peki bu web siteleri hangi CDN firmalarını ya da firmasını kullanıyor? Yazılım geliştiriciler ve bu tarz uygulama geliştirmek isteyen geliştiricilerin çoğunlukla sorduğu bu sorunun cevabı şu şekilde;

Akamai CDN firmasıdır.

Bu üç güçlü ve dünyaca bilinen sosyal medya firmaları Akamai şirketini uzun yıllardır kullanmaktadırlar. Peki diğer bilinen dünyaca ünlü CDN  Sağlayıcı Firmalar? Tüm dünyada en çok bilinen firmaları sizler için listeledik.

  • Google Cloud CDN
  • Amazon Cloudfront
  • Cloudflare
  • Microsoft Azure CDN
  • Incapsula
  • StackPath
  • RackSpace

CDN’i Kendimiz Kurabilir Miyiz?

Güzel soru! Elbette! Bu da seçenekler arasındadır fakat bizim kuracağımız yapı aynı şekilde CDN Servis sağlayıcılarının sağladığı şekilde olacaksa efektif olacaktır. Öteki türlü yaptığımız işlemin bütçesel olarak çokça masraflı olacağını da söylemekte fayda var.

Bu işlemi tek bir lokasyon tabanlı değil de Cloud yapıda Servis Sağlayıcılık yapan firmalar üzerinden gerçekleştirebilirsek eğer bu işlem başarıya ulaşır ve kontrol mekanizması ve raporlama seçenekleri bizde olacaktır.

Bu koşulda tercihimizi yapmadan önce yapımızı çok iyi planlayıp bütçeleme işlemimizi de ona göre ayarlamalıyız. Aksi halde yanlış bir tercihimizde kiralayabileceğimiz bir servisten kat ve kat fazla ücretlendirmeye maruz kalmamız ise kaçınılmaz olacaktır.

Bu hususta yetkili ve tecrübe sahibi değil isek servis kiralamak büyük avantaj sağlayabilir.

En Kolay CDN Kurulumu Hangi Web Sitesi ve Yapılarda Geçerlidir?

Yapısal olarak karmaşık olmayan tüm yazılım ve web sitelerinde aslında kurulum kolay ve sorunsuz gerçekleşebilir fakat tüm dünya üzerinde CDN hizmeti veren firmaların bu işlemi en basit yapılabilirliğini Statik Web Siteleri üzerinde gerçekleştirilebileceğini ise aktarmaktadırlar.

Bu tabii ki Dinamik Web Sitelerinde bu işlem çok alengirli ya da çok zor demek değil fakat vakit olarak en hızlı ve efektif CDN geçiş işlemi Statik Web Siteleri üzerinde gerçekleşiyor maalesef.

Kolay olmayan yapılar çoğunlukla E-Ticaret yapılarıdır. Bu yapılar üzerinde aktif çok fazla veri ve alt veri bulunduğu için yapılandırma işlemi uzun, meşakkatlidir. Bu sebeple E-Ticaret sistemi ile E-Ticaret yapacak firma ve şahıslar için CDN servisini ilk etapta aktif etmek zaman, masraf ve kayıptan kaçınmayı gerçekleştireceğinden tüm anlamıyla kazan-kazan durumunu oluşturuyor.

Bu sebeple önerimiz her ne olursa olsun ilk etapta ürün, trafik ve kullanıcı sayısı az olacağından CDN maliyeti de düşük olacağından kaybınız çok olmayacak.

CDN İhtiyaç Seçenekleri
CDN İhtiyaç Seçenekleri

E-Ticaret Dışında CDN’e Kimler İhtiyaç Duyar?

CDN kullanmak için web sitenizin illa E-Ticaret tabanlı olması gerekmiyor. Yoğun trafik alan bir web sitesine sahip iseniz bu koşulda CDN sizin çözüm anahtarlarınızdan birisi haline geliyor.

Gözlemlediğimiz şekilde ve dünya üzerinde en aktif olarak kullanılan yapılardan biri olan WordPress tabanlı web sitelerinde CDN gerekli bir ihtiyaç halinde. Eğer ki merak ediyorsanız WordPress’in eklenti merkezi üzerinde basit bir CDN araması yaparak ne kadar çok eklenti ve sağlayıcı olduğunu da göreceksiniz. Bizler bunu sizin için basit hale getirerek tam 47 sayfa CDN tabanlı eklentiyi gözlemlediğimizi ise iletmek isteriz.

Dilerseniz sizler de aşağıda bulunan Eklenti Merkezine erişerek inceleyebilirsiniz;

WordPress CDN Eklentileri

WordPress tarafında istek boyutu biraz fazla ve resim optimizesini herkesin yapmadığı gerçeğini bilerek bu içeriğimiz için kısa bir rapor oluşturduk. WordPress’te sayfa yüklenmesini ve açılışı çoğunlukla yavaşlatan şeyleri şöyle sıraladık;

  1. JavaScript Dosyaları ve Minimize edilmemiş versiyonları (min.js)
  2. CSS Dosyaları ve Minimize edilmemiş versiyonları (min.css olmayan)
  3. Resim Dosyaları (JPG, PNG halleri WebP dönüşümü yapılmamış)
  4. Video ve Gif dosyaları (WebM yapılmamış)

Bu 4 madde WordPress tarafında kullanıcılara vereceğiniz Web Sitesi deneyimini etkileyen ana maddeler arasındadır.

Bu maddeleri nasıl optimize edeceğinizi ya da nasıl minimize edeceğinizi bilmiyor iseniz CDN burada sizin için tam bir kaftan durumundadır. Çünkü bazı CDN servisleri optimizasyon ve hızlandırma yapılarını da desteklemesinden ötürü işinizi kolaylaştıracak haliyle optimizasyon kısmına hem zaman hem de para harcamadan sorununuzu çözüme kavuşturabileceksiniz.

Gururla söylemek isteriz ki DALNET olarak kendi CDN Servisimizi hem kullanıyor hem de servisi kullanmak isteyen kullanıcılarımız için en iyi çözümü sunuyoruz. CDN ihtiyaçlarınız için DALNET’ten danışmanlık alabilir, dilerseniz servisimizi 14 gün ücretsiz deneyebilirsiniz.

CDN Servisimizi incelemek isterseniz: DALNET CDN

Sorularınız için bu içeriğimizde yorum bölümünü kullanabilir, dilerseniz destek sistemimiz üzerinden bizlere ulaşabilir ya da iletişim sekmemiz üzerinden bize sorularınızı aktarabilirsiniz.

0 Shares:
Bu makalelerimizi incelediniz mi?