WordPress Hızlandıracak 3 Şey

WordPress Hızlandıracak 3 Şey: Siteniz Yavaşlıktan Kurtulsun

Selamlar! Nasılsınız? Bugün güzel bir gündü ve bu günü kapatmadan bir içerik yazalım istedim.

Her wordpress sitesi olan kullanıcının çoğunlukla dert yandığı konulardan biri hız ve yavaş yükleme problemleri. Çözelim madem ne yapalım işimiz ne 🙂

Öncelikle bilmeniz gereken şeylerden biri, burada yazdıklarımız aldığınız WordPress Hosting‘e göre değişiklik gösteriyor. Bu sebeple bu ayarları uygulasanız bile sitenizde çok fark elde edemeyebilirsiniz. Konuyla ilgili değişiklik yapmak isterseniz test ortamımız bulunuyor, rahatlıkla test yapabilirsiniz, bilginize.

Kısaca WordPress Hızlandırma opsiyonunu sağlayacak 3 şeyden bahsedeyim.

  1. Cache, Yorum Cachelemesi, CDN
  2. API ayarları, JSON, FeedBack
  3. Emojiler ve detayları
Wordpress Hızlandıracak 3 Şey
WordPress Hızlandıracak 3 Şey

Cache, Yorum Cache’lemesi, Cache Sistemi ve CDN

Cache sistemi WordPress web siteleri için çok can alıcı ve önemlidir. Cache sistemi olmayan 100 ya da daha fazla içerikli web sitesinin ortalama yüklenme ve açılma süresinin neredeyse 1 dakikayı bulabileceğini biliyor muydunuz?

Bundan kurtulmak için Sitemap cachelemesi yapmak ise en önemli husulardan bir tanesidir. Nedeni, sitenizin güncellendiğinde otomatik olarak Cacheleme sisteminin de yazıyı cachelemesi gerekir ve cachelendiğinde ise kullanıcı yazıyı yazdığınız hali direkt olarak gecikme yaşamadan görüntüler.

Bu daha çok biri bu sayfayı yükledi ve ardından gelecek benzer kullanıcılar için bu kullanıcının yaptığı yüklemeleri ver şeklinde gerçekleşir. Yani Cache sistemi sayesinde 100 kullanıcıya hizmet verirken sadece birkaç kullanıcının sitenizi yüklemesinin yeterli olacağıdır.

Yorum Cache’lemesi

Soracak olanlara, nedir Yorum Cache’i ya da Cachelemesi?

Yorum Cachelemesi, yorum atan kullanıcılarının çoğunlukla resimlerinin olmasından ortaya çıkan bir cache türüdür. Bu sebeple, yorumlarda olan kullanıcı fotografları, resimleri ya da avatarları ne kadar çok olursa ki en kötü 5KB olan bir avatar’ın çoklu yorumlara sahip olan sayfalarda yaratacağı sayfa yükleme yükünü az çok tahmin edebilirsiniz. Gelin kısaca bir hesaplama yapalım;

Yazınızda, sayfanızda ya da güncel blog post’unuzda toplam 100 adet yorum ve 50 adet cevap var, bunlardan 100’unun farklı fakat 50’sinin aynı olduğunu düşünelim.

50 yorumdaki avatarın total boyutu 5KB olsun ve bu siz olun. Tek seferde 5KB sadece sizden gelecek,

100 yorumda da en minimalden 5KB’dan gidelim ve 100×5=500KB sırf yorumda bulunan avatardan kaybetmiş olduk. Sayfanızın da total boyutununun resimler vs de hesaba katarak 1.4MB olduğunu varsayalım, total boyutumuz 1.900’lerde yani net alalım, 2MB total sayfa boyutumuz oluştu.

Her sayfa da bu tarz boyut olursa ortalama olarak 1 sayfanızın yüklenme süresi 3G ve 4.5G arasında kullanım hattına sahip kullanıcılar için minimum 20-30 saniye olacaktır.

Bir kullanıcı 30 saniye sırf sitenizde bir başlığın yüklenmesini beklemez ve mevcutta gelecek olan kullanıcıları da elinizden kaçırırsnız. Haliyle güncel olan kullanıcılar için de bu yükleme oranları kayıp yaratacağından, elinizde olan abonelirizi de kaybedebilirsiniz.

Bu sebeple Yorum Cachelemesi şart 🙂

Cache Sistemi
Cache Sistemi

Cache Sistemi

Cache Sistemi, önbellekleme olarak Türkçe diline çevirilir. Önbellekleme ise mevcutta olan web sitenizin düşük boyutta imajını(kabaca anlatıyorum yanlış olmasın.) kullanıcıya sunacak bir yapıya dönüşür ve sitenizi en düşük boyutla yükleyerek kullanıcıları elinizde tutmanızı sağlar.

Kısaca, Cache Sistemi olan bir web sitesi kullanıcılara daha çok hitap eder ve mevcutta olan Load Avarage, Yükleme Süresini en düşük oranda tutarak kullanıcı dostu bir web sitesi haline gelir.

Kullanıcıların yükleme sürelerini az çok yukarıdaki başlıkta da belirttim. Günümüzde herkes Fiber internet ya da full çekim 4.5G altyapısını kullanamıyor. Haliyle bir web sitesinin 5-6 saniye yüklenmesini bile zar zor bekliyor. Kaldı ki Cache olmayan bir web sitesinin en iyimser açıdan 30 40 saniyede açılacağını da belirtmemde sakınca yoktur değil mi? Çoğunuz biliyorsunuz bu durumu zaten 🙂

Kullanabileceğiniz Cache Sitemleri neler olabilir?

WordPress için Dünya çapında isim salmış birkaç Cache Sistemi ve uygulaması var, bunlar ise;

  • WP-Rocket
  • WP Fastest Cache
  • WordPress Pagespeed Ninja
  • W3 Total Cache

WP Rocket;

WP Rocket paralı ve çok tercih edilen bir Cache, CDN servisi. Kullanıcılar aylık ya da yıllık oranda ödemeler yaparak bu eklenti, plugini edinerek web sitelerine ekliyorlar ve sitelerine göre optimize ediyorlar. İçerisinde Cloudflare, Pixel, Google Analytics gibi eklentileri de barındıran WP Rocket, Yıllık olarak ücretlendiriliyor ve yıllık 49 Amerikan Doları tutar ile ücretlendiriliyor.

WP Rocket’i incelemek ve edinmek için ise kendi sayfasına bakabilirsiniz: WP Rocket Eklentisi

WP Fastest Cache;

Öncelikle belirtmek isterim ki eklenti, plugin Türk yapımı. Emre Vona tarafından yazılan eklenti, Türklerin de en çok kullandığı Cache eklentileri arasında. Eklentinin hem ücretsiz hem de ücretli olarak 2 varyasyonu bulunuyor. İçerisinde bulunan Webserver ayarları ile de gözümüzde bir artısı mevcut.

WP Fastest Cache’i incelemek, edinmek ve kontrol etmek için WordPress üzernde bulunan sayfasına bakabilirsiniz: WP Fastest Cache Eklentisi

Pagespeed Ninja;

Pagespeed Ninja eklentisini kendi kişisel blog sitemde kullanıyorum ve ayarlaması, düzenlemesi oldukça basit. Eklentinin geliştirici ekibinde bir Türk geliştiricinin de olduğunu unutmayalım. Kendileri ile Bug Reporting ve eklenti gelişim sürecinde birkaç kez etkileşimde bulunmuştum ve gerçekten ilgili olduklarını söylemeliyim. Eklenti içerisinde Nginx ve Apache için ek ayarlar bulunuyor ve size ayarını değiştireceğiniz CSS dosyalarını da gösteriyor. Benim gözümde artısı Javascript ve CSS yollarının da belirtildiği.

Pagespeed Ninja eklentisini incelemek, bilgi almak ve kontrol etmek için ise WordPress üzerinde bulunan sayfalarına bakabilirsiniz: Pagespeed Ninja Eklentisi

CDN Sistemi
CDN Sistemi

CDN ve CDN Özellikleri

CDN, Content Delivery Network olarak kısaltılmış bir terimdir. Türkçe’ye çevirdiğimizde ise İçerik Ulaştırma Ağı ya da Servisi tanımlamasını alır.

CDN yüklü boyutta bulunan resimlerinizi, Javascript dosyalarınızı ve CSS dosyalarınızı ya da türevlerini ortak ağ üzerinden size en yakın konumdan verir. Örneğin 3 konumda bulunan CDN hizmetli bir web sitesine gireceksiniz. Diyelim ki 3 CDN lokasyonundan bir tanesi İstanbul, Diğeri Ankara ve diğeri ise İzmir, sizin de İstanbul anadolu yakasında olduğunuzu varsayalım. Bu doğrultuda size CDN’in konum olarak en yakın hali İstanbul olduğundan direkt olarak içerik yani görsel vb.’yi İstanbul konumundaki CDN’den alacaksınız.

Bunun artısı ne olacak? Kullanıcı verileri daha hızlı ve sorunsuz görüntüleyecek, yükleme sorunu yaşamayacak ve yükleme süresi minimum’a inecektir.

Yükleme süresi çok az olan sitelerin kullanıcı popülasyonu ise yüksek olacaktır. Kullanıcı siteye girerek istediğine hızlı bir şekilde ulaşacağından, kullanıcının hafızasında güzel bir web sitesi olarak hatırlanacaksınız.

Dal.net.tr’nin bir CDN servisi olduğunu belirtmeliyim. Şuanda kullanıcı sayımız profesyonel kullanıcılardan oluşsa da bireysel kullanıcıların da yavaş yavaş tercihi olmayı başardık.

CDN Hizmetimizi inceleyebilir ve sorularınızı bizlere iletebilirsiniz. Bunun için canlı destek servisimizi kullanmanız yeterli olacaktır.

API ayarları ve JSON Feedback

WordPress kurulumlarında API ve JSON ayarları otomatik olarak açık gelir. Eğer ki Feedback servislerine ihtiyacınız yok ve yeterli etkileşime sahip iseniz Feedback servislerini devredışı bırakarak sürekli olarak geri besleme yapacak bildirimlerin de önüne geçmiş olursunuz.

Bunun size ortalama 5-6 saniye kazandıracağını ise söylemeden edemeyeceğim.

API ayarları ise eskiden Jetpack’in iç eklenti olarak kullanıldığı zamanlarda yönetimi basit bir yapıya sahipti. Şimdilerde ise WordPress bu yapıyı dağıtarak daha da genişletti. Haliyle yeni başlayanlar için içinden çıkılmaz hal alabiliyor çoğu zaman.

Aynı şekilde Rest API kullanan servisleri kullanmıyor iseniz WordPress Admin Panelinizden Rest API yani API ayarlarını devre dışı bırakabilmeniz mümkün. Bunu yapabilmek için ise;

WordPress Disable RestAPI ve türevi eklentileri edinmeniz gerekiyor. Gelişmiş kullanıcılar bunu yapabilmek için kodlar bölümünden gerekli müdahaleler ile devredışı bırakma operasyonunu gerçekleştirebiliyorlar.

RestAPI’nın yükleme bandında yarattığı etki 5-6 saniye kadar olmasa da neredeyse 2-3 saniyeleri bulabiliyor.

Emojiler ve Emojilerin Yarattığı Yükler
Emojiler ve Emojilerin Yarattığı Yükler

Emojiler ve Emojilerin Yarattığı Yükler

Emojiler WordPress’in 4.2 sürümüyle bizlere ulaştı ve o gün bu gündür de bizlerle beraber devam ediyorlar. Emojileri hepimiz seviyor, kullanıyor ve hatta bazılarımız yastık, yatak örtüsü ve türevi olarak evlerinin içine sokmuş durumdalar 🙂

Emojiler sitelerimizin yüklenme durumlarında oldukça önemli noktalarına sahipler. WordPress içerisinde ise Emojilerde HTTP istekleri ek olarak karşımıza çıkıyor. Haliyle ek HTTP istekleri web sitemizin yüklenmesinde önemli role sahipler.

Emojiler için WordPress içerisinde wp-emoji-release.min.js adında bir JavaScript dosyası bulunuyor ve Emojiler bu javascript dosyası aracılığı ile çağrılıyorlar.

200 Durum kodu ile kontrollerinizde görüntüleyebilirsiniz. Ortalama olarak bu da 1 saniye gibi bir süreye tekabul ediyor ve dilerseniz bunu devredışı bırakabilmeniz mümkün.

Emojileri devredışı bırakabilmeniz için WordPress sitesi üzerinden eklentileri edinebilirsiniz. Önerdiğim basit ama etkili bir eklenti mevcut bu ise;

Disable Emojis adlı eklentidir. Buna ise ulaşmak için eklenti sayfasını görüntüleyebilirsiniz ve dilerseniz yükleme yapabilirsiniz.

Disable Emojis Eklenti Sayfası

Merak Ettikleriniz

Konuyla ilgili halen merak ettikleriniz mi var? Çekinmeyin, bunun için yorumlar bölümünü kullanıyoruz. Yorumları ise her an takip ediyor ve elimizden geldiği kadar cevapsız bırakmamaya özen gösteriyoruz. Yorumlarınız ve merak ettiklerinizin bizim için önemli olduğunu buradan anlamanız gerek:)

Lütfen sormaktan çekinmeyin, merak etmeden öğrenemezsiniz. Tekrar görüşmek dileğiyle, teknolojiyle kalın.

1 Shares:
Bu makalelerimizi incelediniz mi?