Neden Bulut Sunucu Tercih Etmelisiniz?

Bulut Sunucu Nedir?

Bulut Sunucu

İngilizce Cloud Server kelimelerinden Türkçeleştirdiğimiz Bulut Sunucu en temel anlamıyla, donanım, network gibi işleri ile hiç ilgilenmediğiniz, bu gibi sorunlarla muhattap dahi olmadığınız bir çeşit sanal sunuculardır diyebiliriz. VPS veya VDS’den hatta konteyner sisteminden ne farkı var diyebilirsiniz, temel anlamda aslında pek farkı yok.

Biraz detaya indiğimizde başlıca farklar arasında coğrafi bağımsız olmasını ele alabiliriz. Örneğin İstanbul’da çalışan bulut sunucunuz olası bir felaket anında İzmir üzerinden devam edebilir.

Bu teknolojilerin gelişiminde sanallaştırma sistemlerinin gelişmesi ve işletim sistemlerinin orkestrasyon yeteneklerinin artması başlıca etkendir.

2000’li yılların ilk günlerinde veri merkezi hizmetleri ülkemizde son derece yeniydi. Bu zamanlarda sanallaştırma sistemleri henüz olmadığı için tüm işlemler için ayrı ayrı donanımlara sahip sunucular kullanılırdı. En temel sorunlardan biri güncellemeler sonrası sistemlerin çalışmaması durumu ve günümüzdeki gibi sanallaştırma teknolojileri sayesinde imaj yedek alınamadığı için  herşeyin yeniden kurulmasına kadar giden süreçler mevcuttu.

Sanallaştırma teknolojileri ile hayatımıza bir takım kolaylıklar geldi. Bunların en başında yedekleme sistemlerinin otomasyonu ve imaj yedekleme sayesinde rahatlığıdır. Olası bir problem halinde en son yedeğe dönmek ve oradan devam edebilmek tarifi mümkün olmayan bir güzelliktir.

Diğer bir konu da tek sunucu üzerinde birden fazla sanal sunucu oluşturarak donanımı paylaştırmak suretiyle hem maliyetleri düşürmek hem de yönetimsel anlamda kolaylık sağlamak adına faydaları mevcuttur.

Sizlere biraz bulut sunucunun atası olan sanallaştırma sisteminin ülkemizdeki temellerini aktardıktan sonra diğer detaylara geçelim.

Neden Bulut Sunucu?

Cloud Server sistemlerini diğer seçeneklerden ayıran belli başlı artıları vardır;

  • İşletim sisteminiz birden fazla donanıma dağıldığı için olası donanım arızalarından hiç etkilenmez hatta haberdar dahi olmazsınız.
  • Donanım yönetimi işleri servis sağlayıcıda olduğu için üzerinizdeki sorumluluk ve maliyet azalır.
  • Network yönetimi keza sağlayıcıda olduğu için üzerinizdeki sorumluluk ve maliyet azalır.
  • Verimerkezi vb. operasyonlar da sizin sorumluluğunuzda değildir, dolayısıyla kendi işinize maksimum seviyede enerji harcayabilirsiniz.
  • Kaynak arttırmı çok kolay yapılabilmektedir, bare metal bir sunucunun kaynak arttırımı için sunucunun sökülmesi ve kaynakların eklenmesi gerekebilir, burada ise sadece 1-2 dakika içerisinde kaynak arttırmış olabilirsiniz.
  • Yük dengeleme ( Load Balancing) yeteneği sayesinde sunucularınızı kolayca çoklayabilir ve uygulama tabanlı riskinizi minimuma indirebilirsiniz.
  • Yedekleme yetenekleri sayesinde kolayca imaj yedekler alabilir istediğiniz bir anda bu yedeklere geri dönebilirsiniz.
  • Kaynakları otomatik takip ettirip gerektiği anda yeni sunucuları aktif ettirebilir, yük azaldığında yeniden devre dışı bırakabilirsiniz. Bu özelliğe Auto Scale denilmektedir.
  • Bulut sistemindeki işletim sistemleri normal bir donanımda var olan işletim sistemlerinden katkat hızlı açılırlar. Yeniden başlatmanın gerektiği durumlarda bu hız gözle görülür farklar yaratmaktadır. Bir çok sistem yöneticisi için reboot süreci stres doludur. Örneğin bir donanımın açılması 120 saniyeleri bulabilirken bulut sunucu 20 saniyelerde açılmış olacaktır.
  • Maliyet; Bulut sunucular normal sunuculara oranla çok daha düşük maliyetlere sahiptirbazı ler.

Yukarıdaki sebeplere benzer bir çok avantajlı durum vardır. Kısacası geleceğin bilişim sistemlerinde bulut teknolojilerinin yerinin en üstlerde olacağını, teknolojinin bu yönde gelişeceğini gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz.

Neden Bulut Sunucu?

Tüm bu avantajların yanı sıra bu sistemlerin neredeyse hiç dezavantajı bulunmamaktadır. Hem servis sağlayıcı için hem de müşteri tarafı için iki tarafında kazançlı olduğu sistemlerdir.

Bulut Sunucu’ya Kimler İhtiyaç Duyar?

Bu sorunun bir çok cevabı olmakla birlikte artık cloud sunucu ihtiyacınız olup olmadığını anlamanın küçük ipuçları vardır. Örneğin paylaşımlı hosting kullanıyorsunuz ve sitenizin yavaşlığından veya ara sıra kapanmasından rahatsızsınız veya hitinizin hızla arttığı bir platformunuz var. Bu gibi durumlarda Bulut Server sorunlarınızın çözümü olabilir.

dalnet olarak biz özellikle kurumsal web site sahiplerine, firmaların muhasebe server, crm, erp gibi yazılımlarına, yüksek hitli web sitelerine, mobil uygulamalarına bulut sunucu öneriyoruz.

Mevcut cloud ortamımızda başlıca barınan sistemler;

  • Mail Sunucuları ( Zimbra, Postfix, Qmail, Exchange, Icewarp vb.)
  • Web Sunucuları ( IIS, Apache, Nginx, Litespeed vb.)
  • Muhasebe Yazılımları ( Logo, Mikro vb.)
  • ERP ve CRM Yazılımları (Canias, Workcube, Nebim, Sentez, TMS, LMS, WMS vb.)
  • Active Directoryler
  • Yapay Zeka Sistemleri
  • WordPress vb CMS Sistemleri,
  • Gazete ve TV Siteleri
  • Yüksek Hit alan Siteler
  • Ip Telefon/Santral Hizmeti Veren Sistemler vd.

Bu sistemlerin cloud sistemine taşınmasının bir çok avantajı vardır, mesela son günlerde özellikle şirket içi barındırılan sunucularda hacklenme, ransomware gibi olaylar çok gündemdedir. Bulut sunucular yedekleme sistemleri sayesinde sizleri bunlardan korur.

Siz de bu sistemlere sahipseniz bulut sunucu sistemlerine geçmenizi öneririz.

dalnet Bulut Sunucu Servisini Neden Tercih Etmeliyim?

Bulut servisleri konusunda neye ihtiyacınız olduğuna göre tercihlerinizi şekillendirmenizde fayda vardır. Dünyaca ünlü bir çok cloud operatörünün yurt içinde satış pazarlama ekipleri dışında bir faaliyetleri bulunmamaktadır. Ayrıca KVKK kapsamında verilerin yurt içinde kalması önerilmektedir. Bu operatörlerin fiyatları döviz cinsinden olup destek hizmetleri genellikle ekstra bedeller içermektedir.

dalnet bu noktada 7/24 sağladığı desteği ile sunucularının ve servislerinin yurt içinde olması ile dilediğiniz zaman ofis ve veri merkezini ziyaret edebilme imkanı sağlaması ile ve barındırdığı sistemler sebebiyle 3 aylık periyotlarda denetime tabi tutulması ile ön plana çıkmaktadır.

dalnet bulut sunucuları İstanbul’da ve İzmir’de yer alan sistemler üzerinde çalışmaktadır. Tercihe göre yurt dışı sistemler de sağlanmaktadır.

Bulut Sunucu’ya Nasıl Geçilir?

İster firmanız içerisinde, ister başka bir servis sağlayacıdaki sunucunuz olsun veya paylaşımlı bir hosting kullanıyor olun, dalnet’in uzman sistem yöneticileri sizi ücretsiz ve kayıpsız bir şekilde dalnet cloud sistemlerine taşırlar.

Kullandığınız yazılım ekstra uzmanlık gerektiriyorsa (örneğin muhasebe programları) bu konularda hali hazırda destek aldığınız profesyoneller var ise onlarla da iş birliği içerisinde bu işlemleri sorunsuz gerçekleştiriyoruz.

dalnet Bulut sistemlerine geçmek için öncelikle bulut sunucu siparişi veriniz. Siparişiniz sırasında Ücretsiz Taşıma seçeneğini işaretlemeyi unutmayınız.

Hangi Bulut Sunucu Yeterli Olur?

Paketlerimizi incelerken seçim yapmakta zorlanıyorsanız Müşteri Temsilcilerimiz ile irtibat kurmanız durumunda uzman sistem yöneticilerimiz tarafından sistemleriniz incelenerek sizin için en düşük gereksinimler çıkartılmaktadır. Böylelikle en düşük maliyetler ile bizimle çalışmaya başlayabilirsiniz.

İlerleyen süreçte gereksinimlerinizin artması durumunda bir ticket ile hızlıca kapasite arttırımına gidebilirsiniz. Bu işlemler hem düşük maliyet hem de kısa sürelerde çözülmektedir.

Sunucu Yönetimini dalnet Yapar mı?

Evet, sunucularınızı isteğiniz doğrultusunda belirlenmiş ücretler karşılığında dalnet Sistem Yöneticileri yönetebilirler. Böyle bir ihtiyacınız var ise Yönetilen Sunucular hizmetimiz çok daha uygun maliyetlere sahiptir.

dalnet sunucu yönetimi

Bulut Sunucu Kurulumu Nasıldır?

Bu konuda endişe duymanız gerçekten yersizdir. Zira cloud server kurulumunu operatörlerimiz sizler için ücretsiz yapmaktadırlar. İhtiyaç duyduğunuz işletim sistemini ve hatta standart servisleri belirtebilirsiniz. Örneğin Centos işletim sisteminin son sürümünü ve yanında Cpanel kontrol panel sisteminin son sürümünü talep edebilirsiniz. dalnet proaktif destek ekibi yılın üç yüz altmış beş günü 24 saat hizmetinizdedir.

Hangi İşletim Sistemlerini Seçebiliriz?

Bilinen tüm standart sunucu mimarisindeki işletim sistemlerini seçebilirsiniz, başlıca aklımıza gelenler;

  • Ubuntu, Debian
  • Redhat, Centos, Fedora
  • Windows Server Serisi
  • FreeBSD, OpenBSD
  • Suse vd.

Hangi Panelleri Kurabilirsiniz

Bilinen temel panelleri hemen, daha az kullanılan bir panel talebiniz olursa da aynı gün içerisinde kurup teslim edebiliriz. Cpanel, Plesk, Centos Panel, ISP Config, Maestro Panel, DirectAdmin vb. panelleri doğrudan destekliyoruz.

Cloud Sunucu Hazır Uygulamalarınız Var mıdır?

Evet, örneğin WordPress için tamamen optimize edilmiş cloud sunucunuzu teslim edebiliriz. Burada optimizasyondan kasıt, işletim sistemi ve üzerindeki servislerini kapsayan bir işlemler bütünüdür. Linux işletim sistemi cloud server için en iyi performansı verecek şekilde yapılandırılır. Aynı şekilde web server da tercihlerinize göre best practices dediğimiz en iyi konfigürasyonlar ile ayarlanmaktadır. Litespeed veya Nginx arasında bir tercihiniz yoksa biz sizin için projenize ve bütçenize uygun tercihleri yapabiliriz.

Cloud Sunucuma Hangi Uygulamaları Kurabilirim?

İhtiyaç duyduğunuz, duyacağınız tüm uygulamaları kurabilirsiniz. Burada normal sunucu kiralama veya sunucu barındırma hizmetlerinden farklı bir prosedür işletilmemektedir. Sunucu üzerinde tüm sorumluluk size aittir, istediğiniz her uygulamayı kurabilirsiniz. Takıldığınız noktalarda dalnet teknik destek ekibi size bir ticket kadar yakındır.

 

1 Shares:
Bu makalelerimizi incelediniz mi?